Samen op weg naar goederenvervoer van het derde millennium

in
Nieuws

Op 17 maart organiseert de Vlaamse overheid de interactieve sessie “Stil en duurzaam leveren in de dagrand”. De departementen Mobiliteit en Openbare Werken en Leefmilieu, Natuur en Energie gaan er dieper in op de resultaten van het PIEK 2-project en geven een overzicht van de wijzigingen van het Vlaamse Milieureglement ten gevolge van PIEK 2.

Files zorgen voor vertraging en zijn belastend voor mens, milieu en maatschappij. Vooral dan in steden en andere dichtbevolkte gebieden. Om het goederenvervoer in de spits te ontlasten liep daartoe van november 2014 tot mei 2015 het PIEK 2-proefproject. Dit initiatief van de Vlaamse overheid moest testen of stille leveringen in de dagrand (vóór de ochtendspits en ná de avondspits) bijdragen aan duurzamer stadsverkeer. De omwonenden, gemeenten en distributiebedrijven reageerden positief. PIEK 2 zorgde voor minder files, verbeterde de verkeersveiligheid en verminderde het brandstofverbruik en dus ook de uitstoot van schadelijke stoffen.

Door al die positieve effecten zal de Vlaamse regering de geluidsnormen in het Vlaamse Milieureglement, kortweg VLAREM, aanpassen voor leveringen aan grote supermarkten. Na positief advies van de Raad Van State zal de Vlaamse Regering het gewijzigde VLAREM vermoedelijk dit voorjaar definitief goedkeuren.

Met deze interactieve sessie willen we steden, gemeenten en bedrijven ondersteunen om verder in te zetten op leveringen in de dagrand. Geïnteresseerd? Inschrijven kan nog tot 15 maart.

Praktisch

Datum: donderdag 17 maart 2016
Tijdsduur: van 8:30 tot 14:00u
Plaats: congrescentrum Lamot in Mechelen
Meer info & inschrijven : www.mow.vlaanderen.be/piek-vlarem.