Eerste Luchtvaartdag biedt een programma boordevol actie

in
Nieuws

Op zaterdag 8 maart 2014 vindt de Luchtvaartdag plaats. Dan stellen de luchthavens Antwerpen, Kortrijk-Wevelgem, Oostende-Brugge en Brussels Airport samen met de Vlaamse MotorVliegclubs, de lucht- en ruimtevaartindustrie, Defensie en de VDAB hun activiteiten aan het grote publiek voor. Via de website www.luchtvaartdag.be kunnen bezoekers het uitgebreide programma ontdekken. Er is voor elk wat wils, van jong tot oud. Met de Luchtvaartdag wil Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits de luchthavens en de luchtvaartsector een grotere bekendheid geven. De luchtvaart speelt een cruciale rol voor de Vlaamse economie en de tewerkstelling. 

Na de succesvolle Vlaamse Havendagen in 2008, 2011 en 2013, nu de eerste Luchtvaartdag : "Ontdek de luchtvaart in volle actie" 

Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits en Minister-president Kris Peeters, tevens bevoegd voor economie, bezoeken op zaterdag 8 maart de vier luchthavens op deze eerste Luchtvaartdag. 

Na de succesvolle Vlaamse Havendagen besliste Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits om een Luchtvaartdag te organiseren. Minister Crevits: "We willen het brede publiek kennis laten maken met de luchtvaartactiviteiten en de mensen die werken in de luchtvaartsector: van onderhoudstechnicus tot luchtverkeersleider. Hierbij willen we ook wijzen op de diverse opleidings- en job mogelijkheden in de luchtvaartsector. Onze luchthavens zijn economische poorten die direct en indirect voor veel werkgelegenheid zorgen.

Het thema van deze eerste Luchtvaartdag is: "Ontdek de luchtvaart in volle actie". Minister-president Kris Peeters benadrukt het belang van de Luchtvaartdag: "Vlaanderen wil tegen 2020 de beste Europese regio zijn op het vlak van slimme en duurzame logistiek. De Vlaamse luchthavens en bedrijven in de luchtvaartsector spelen hierin een centrale rol. De Luchtvaartdag is een uitstekende gelegenheid om kennis te maken met de sector van binnenuit. Verder investeren in de infrastructuur en de sector met een toegevoegde waarde van 3,5 miljard euro en meer dan 40.000 werknemers is de boodschap om onze ambities waar te maken.

De Luchtvaartdag: 128 activiteiten op tientallen locaties 

Wie wil deelnemen aan de Luchtvaartdag neemt best eerst een kijkje op de gloednieuwe websitewww.luchtvaartdag.be. Het programma oogt veelbelovend. De website geeft een volledig overzicht van het programma op de verschillende locaties. In veel gevallen dient de bezoeker zich vooraf in te schrijven of te registreren. Er snel bij zijn is dus de boodschap! 

De Luchtvaartdag in vogelvlucht 

In het perscentrum van de luchthaven Antwerpen worden permanent presentaties getoond en op Platform 2 kan de bezoeker demonstraties van de veiligheidsdiensten bijwonen. De bezoeker kan kennismaken met de luchthavendiensten die belast zijn met de luchtvaartveiligheid. Er zijn demonstraties van de luchthavenbrandweer, luchthaveninspectie-operaties en luchthaveninspectie-beveiliging. Ook het museum Stampe en Vertongen is toegankelijk! 

Op Brussels Airport kan de bezoeker kennismaken met de dagelijkse activiteiten op de luchthaven: het laden en lossen van een cargovliegtuig bijwonen, virtueel een vliegtuig aan de grond zetten of met de bus een ritje rond het luchthavendomein maken, zijn maar enkele van de mogelijkheden. Met wat geluk kan je de verkeerstoren van Belgocontrol (in Brussel, Antwerpen of Oostende) bezoeken. Daarvoor loopt er een wedstrijd.

Op de luchthaven Kortrijk-Wevelgem kunnen in en rond het passagiersgebouw en in de westelijke en noordelijke luchtvaartbedrijvenzone ‘Vliegveld’ een dertigtal bedrijven bezocht worden. De activiteiten gaan er van luchttaxi, charter en medische vluchten, over scholing tot privaat piloot of lijnpiloot en training, verkoop en stalling, naar vliegtuig- en helikopter assemblage, herstellingen en onderhoud. Er is ook een testcel voor straalmotoren en een luchtvaartpolitiepost. De luchthavenuitbater verzorgt de rondleidingen met demonstraties van het nieuwe wagenpark van brandweer en inspectie. 

Op de luchthaven Oostende-Brugge stellen verschillende bedrijven en organisaties hun activiteiten en diensten voor. De bezoeker kan bovendien een aantal boeiende demonstraties of rondleidingen bijwonen. Luister eveneens naar de getuigenissen van luchthavenmedewerkers over hun job op de luchthaven waarin verschillende operationele diensten aan bod zullen komen. Heb je bovendien interesse in een job binnen de luchtvaart? Tijdens de Luchtvaartdag bezorgen de medewerkers van de opleidingscentra de bezoekers alle gewenste informatie rond luchtvaart gerelateerde opleidingen. 

Bezoek de deelnemende bedrijven van Flag (de Vlaamse Lucht- en Ruimtevaart vereniging) tijdens de Luchtvaartdag. Er zijn stands van deze bedrijven terug te vinden op de verschillende luchthavens met onder meer informatie over vliegtuigbouw- en onderhoud. 

In de inkomhal van de luchthavens van Antwerpen, Oostende-Brugge en Kortrijk-Wevelgem staat ook eenVDAB-stand. De bezoeker verneemt er alles over de beroepen in de luchthaven of openstaande vacatures en de nodige opleidingen. In het 'Brussels Airport House' kunnen werkzoekenden terecht met al hun vragen over werk in en rond Brussels Airport. Voor werkgevers gaat Brussels Airport House op zoek naar de meeste geschikte kandidaat voor hun vacatures. 

De VVMV (de overkoepelende Vereniging Vlaamse MotorVliegclubs) verwelkomt de bezoeker tijdens de Luchtvaartdag op de veertien vliegvelden waar een Vlaamse MotorVliegclub actief is en informeert hem over het reilen en zeilen in het sportief recreatief motorvliegen: de bakermat en visvijver voor vele professionele piloten. 

Duurzame logistiek & werkgelegenheid 

De luchthavens zijn economische poorten die een belangrijke motorfunctie vervullen binnen de Vlaamse economie. De luchthavens zijn gekend voor het personenvervoer, maar ook heel wat vracht wordt via de luchthavens vervoerd. 

De luchtvaartsector staat in voor een groot aantal jobs die zich op de luchthaven, maar dikwijls ook buiten de luchthaven situeren. Via de Luchtvaartdag kan het publiek kennismaken met de verschillende facetten van de luchtvaart waardoor de luchtvaartsector "meer bekend en bemind" wordt. 

Om de logistiek in Vlaanderen in goede banen te leiden, heeft de Vlaamse overheid het strategische project Flanders Logistics ontwikkeld. Binnen dat project wordt rond het luchvaartgebeuren gewerkt onder de noemer Flanders Air Transport Network. Er wordt ingezet op de verankering van de luchtvaartindustrie, het stabiliseren van het evenwicht tussen luchthavenactiviteiten en leefomgeving, het stimuleren van innovatie, het aantrekken van mensen naar luchtvaartopleidingen en –jobs en de versterking van het imago van de luchtvaart. De Luchtvaartdag past binnen deze strategische doelstellingen. 

Als bijlage vindt u de affiche van de Luchtvaartdag. 

Persinfo: 

Katrien Rosseel 
Persadviseur Vlaams minister Hilde Crevits 
0475/44.58.32 
persdienst.kabinetcrevits@vlaanderen.be