Coronamaatregelen voor technische keuring

Coronamaatregelen voor technische keuringin
Nieuws

Vanaf maandag 20 april 2020 worden weer meer keuringsactiviteiten opgestart. Enkel de periodieke keuringen van personenauto's, kampeerwagens en lichte bedrijfsvoertuigen waarvan het keuringsbewijs vervalt binnen de coronamaatregelen worden uitgesteld.


Keuringsactiviteiten tijdens corona

Keuringen die vanaf 20 april 2020 plaatsvinden:

 • Periodieke keuringen van personenwagens (categorie M1), kampeerwagens en lichte bedrijfsvoertuigen onder 3,5 ton (categorie N1) waarvan het keuringsbewijs is vervallen vóór 13 maart 2020
 • Periodieke keuringen van zware bedrijfsvoertuigen boven 3,5 ton (categorie N2 en N3), bussen (categorie M2 en M3), aanhangwagens en opleggers (categorie O2, O3 en O4) en landbouwvoertuigen (categorie T, C, R en S)
 • Keuringen van prioritaire voertuigen (ambulancewagens, politievoertuigen en brandweervoertuigen)
 • Tweedehandskeuringen van personenwagens (categorie M1) en lichte bedrijfsvoertuigen onder 3,5 ton (categorie N1)
 • Herkeuringen
 • Administratieve (her)keuringen
 • Keuringen voor de eerste inverkeerstelling
 • Keuringen na ongeval
 • LPG- en CNG-keuringen
 • Homologatiekeuringen en validatieprocedures voor ingevoerde voertuigen.

Keuringsactiviteiten die niet uitgevoerd worden tijdens de periode van de coronamaatregelen:

 • De periodieke keuringen van personenauto's, kampeerwagens en lichte bedrijfsvoertuigen onder 3,5 ton met een groen keuringsbewijs met een vervaldatum tussen 13 maart 2020 en de einddatum van de noodmaatregelen
 • De periodieke keuringen van voertuigen onder O-plaat (oldtimer).


Verlenging van de termijn voor keuring van 4 maanden

De termijn voor keuring van personenwagens en bestelwagens wordt met 4 maanden verlengd, vanaf het opheffen van de noodmaatregelen. Die verlenging is van toepassing op voertuigen die een keuring moe(s)ten ondergaan tussen 13 maart 2020 en 1 maand na de einddatum van de noodmaatregelen.

Dit uitstel is niet van toepassing voor herkeuringen. 


Veiligheidsmaatregelen

Bij de keuringsactiviteiten worden alle nodige veiligheidsmaatregelen genomen. De keuringscentra stellen alles in het werk om de uitbreiding van de dienstverlening vanaf maandag 20 april 2020 optimaal en veilig te laten verlopen, zowel voor het personeel als voor de bezoekers. Alle keuringen verlopen wel nog steeds op afspraak.


Keuringsbewijs voor verkoop

Een keuringsbewijs voor verkoop is 2 maanden geldig. Die geldigheid wordt niet verlengd. 

U kunt uw voertuig binnen die periode van 2 maanden nog altijd inschrijven bij de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV). Als u het voertuig niet inschrijft binnen die periode, zal er opnieuw een keuring voor verkoop nodig zijn. Die zal pas mogelijk zijn nadat de noodmaatregelen worden opgeheven.


Bonusjaar

Personenwagens die maximaal 6 jaar oud zijn en een kilometerstand onder de 100.000 kilometer hebben, moeten via het bonussysteem slechts om de 2 jaar naar de periodieke keuring. Dat bonussysteem blijft behouden in de uitstelregeling, zolang de kilometerstand de 110.000 kilometer niet overschrijdt.


Keuring op afspraak

Alle keuringen en herkeuringen zijn alleen mogelijk na afspraak.

 

Meer informatie

Meer informatie vind je hier.