We komen uit een echte ambtenarenfamilie.

in
MOW Mag

Jasper en Tijs, broers en collega's.

Jasper Van den Berghen is beleidsmedewerker, zijn broer Tijs is EU-projectassistent. Allebei droomden ze van een maatschappelijk relevante job. Ze delen de liefde voor politiek en een goed gesprek, liefst tussen pot en pint. De calorieën lopen ze er daarna samen weer vanaf. Twee broers bij DMOW en ook nog eens op dezelfde afdeling, een kwestie van genen?

Tijs: “Na mijn studies politieke wetenschappen zag ik vorig jaar een vacature voor EU-projectassistent bij DMOW. Mijn broer Jasper was hier al een tijdje aan de slag en had er niets op tegen dat ik mijn kans waagde. Integendeel. Hij heeft het hier erg naar zijn zin en steekt dat niet onder stoelen of banken. Ik solliciteerde voor de job en nu zijn we collega’s.”

Van de unief naar DMOW
De twee broers werken allebei op de afdeling Beleid, op luttele meters van elkaar. Tijs: “Als EU-projectassistent werk ik vooral rond het Europees infrastructuurfonds CEF: Connecting Europe Facility. Dat fonds investeert in infrastructuur op het Trans-Europees transportnetwerk. Ik begeleid projectpromotoren in de aanvraag van hun Europese subsidies.”
Ook Jasper kwam meteen na zijn studies bij ons departement terecht. Jasper: “Ik heb geschiedenis en bestuurskunde gestudeerd. Mijn thesis ging over de liberalisering van De Lijn. Mijn interesse voor mobiliteit was meteen aangewakkerd! De dag voor mijn laatste examen solliciteerde ik voor de functie van beleidsmedewerker duurzaam en intelligent transport. Als lid van het transport-logistieke team houd ik me o.m. bezig met zwaar vrachtverkeer en verdiep ik me in het verband tussen stedelijke logistiek en klimaat.”

Prikklok
Of de Vlaamse overheid een aantrekkelijke werkgever is? Tijs: “Absoluut. Je krijgt de kans om iets positiefs te doen voor de samenleving, dat vinden we allebei belangrijk. Mobiliteit is een thema met sociale, economische en ecologische impact. Dat maakt het
boeiend. Ook het goede startloon, de opleidingsmogelijkheden en het aantal vakantiedagen zijn mooi meegenomen.” Jasper: “Je krijgt ook veel vertrouwen. De prikklok is hier al enige tijd afgeschaft, wat bij veel privébedrijven nog niet het geval is. Thuiswerken is ook geen probleem. En omdat mobiliteit zo’n breed domein is, kan je inhoudelijk veel kanten uit.”

Geen auto of vliegtuig
Samenwerken doen de broers maar sporadisch. In hun vrije tijd delen ze weldezelfde hobby’s. Tijs: “We sporten veel. We lopen samen, en doen aan crossfit en fitness.” Jasper: “Met de vrienden van de scouts trekken we er graag op uit in de natuur. We praten graag over politiek en houden er allebei een milieuvriendelijke levensstijl op na. We hebben geen auto en nemen nooit het vliegtuig. Veel gemeenschappelijke drijfveren dus.” Tijs: ”En dan zeggen dat we vroeger zo
veel ruzie hebben gemaakt. Onze ouders hebben serieus afgezien met ons.” Jasper en Tijs zijn niet de enigen in de familie die voor de overheid werken. Jasper: “We komen uit een echte ambtenarenfamilie. Onze familie stamt grotendeels af van havenarbeiders,
maar onze opa werkte als eerste bij de federale overheid. Nu werkt drie vierde van de familie in het onderwijs en de ambtenarij.”

 

Tijs Van den Berghen

EU-projectassistent
Sinds 2019 bij DMOW
Geboren in 1995
Opleiding: politieke wetenschappen

Jasper Van den Berghen

Beleidsmedewerker duurzaam en intelligent transport
Sinds 2018 bij DMOW
Geboren in 1994
Opleiding: geschiedenis en bestuurskunde