Stien is vrijwilliger in een vaccinatiecentrum

Vrijwilligster in vaccinatiecentrum met mondmasker in
MOW Mag

Stien Verlinden is veel in één. Ze is mobiliteitsbegeleider in de Vlaamse Rand en coördinator voor het gemeentewegendecreet. Daarnaast is ze wereld- en Europees kampioen marathonkajakken en internationaal scheidsrechter. Alsof dat nog niet genoeg was, is ze nu ook aan de slag als vrijwilliger in het coronavaccinatiecentrum in Mechelen. Want het moet vooruitgaan!

De coronapandemie heeft een groot deel van ons vertrouwde leventje op pauze gezet. Bij de pakken blijven zitten, dat is niks voor Stien Verlinden. En dus heeft ze zich opgegeven als vrijwilliger in het vaccinatiecentrum bij haar in de buurt. Stien: “Ik ben de lockdownsituatie beu. Begin november ben ik van job veranderd en sindsdien heb ik nog geen enkele collega in levende lijve kunnen ontmoeten. Uiteraard doet iedereen heel erg zijn best en ik heb dagelijks online contact met collega’s en met mijn contactpersonen bij steden en gemeenten, maar een keertje in het echt praten met anderen zou toch fijn zijn.”

Niet klagen maar doen

“Ik ben niet automatisch pro vaccineren, want ik heb zelf bijvoorbeeld nog nooit een griepspuit laten zetten. Maar dit is anders. Vaccinatie is de enige uitweg om zo snel mogelijk onze vrijheid te herwinnen. Ik vond dat ik daaraan een bijdrage kon leveren door me op te geven als vrijwilliger. Nu sta ik ’s avonds en in de weekends aan het onthaal in het vaccinatiecentrum in Mechelen, waar ik de mensen ontvang, wegwijs maak en hun temperatuur controleer. In totaal zijn we met zo’n 500 vrijwilligers.” 

Zelf kreeg Stien ook al het langverwachte prikje. “Op het einde van de eerste vaccinatiedag waren er nog enkele vaccins over en die zijn onder het personeel verdeeld. Ik hoop dat het nu snel vooruitgaat en dat iedereen die aan de beurt is, ook effectief komt. Mensen dagen soms niet op omdat ze liever een ander vaccin hebben of omdat ze nog wat willen wachten. Maar dan kom je weer helemaal achteraan in de wachtrij terecht!”

Geen excuus

“Aan alle twijfelaars zou ik zeggen: laat je vaccineren, het kan geen kwaad. Ja, sommige mensen hebben wat last van bijwerkingen, maar die gaan snel over. En er zijn er ook, zoals ik, die nergens last van hebben. We moeten zoveel missen door corona! Ik kijk er enorm naar uit om weer volop te trainen en wedstrijden te doen. Mijn collega’s live te ontmoeten en van hen bij te leren. En face-to-face te overleggen met lokale besturen. Veel kan online, maar niet alles. Als medewerker bij de Vlaamse overheid krijg je trouwens vrijaf om je te laten vaccineren. Je hebt dus echt geen excuus meer om het niet te doen.”