Helden op het terrein

in
MOW Mag

Vier collega's aan het woord die niet thuiswerken

Coronacrisis of niet, MOW blijft op volle toeren draaien. Heel wat collega’s doen dat veilig van thuis uit, anderen zetten nog altijd hun beste beentje voor op het terrein. Want kaaimuren controleren, bodemproeven uitvoeren of een domein opmeten, lukt nu eenmaal niet vanuit je kot. Hoe ervaren onze niet-thuiswerkende collega’s deze bijzondere tijd? Waar houden ze zich allemaal mee bezig en missen ze hun collega’s niet te veel?

Alberic De Block

gaat dagelijks de werf op om inspecties te doen.
KEURINGSAGENT BIJ EBS

“Mijn vier collega’s en ik voeren controles uit op las- en schilderwerken op stalen bruggen, sluisdeuren en stuwen, zowel bij nieuwe constructies als bij renovaties. Elke brug, elke sluisdeur, elke constructie
is anders. Dat maakt het boeiend”, vertelt Alberic. “Van alle inspecties maken we een verslag op. Wij zijn de ogen en oren van de ingenieur op het terrein!”

Business as usual
Of corona een impact heeft op zijn job? Alberic: “Heel weinig. Op werven en in werkhuizen gelden de standaard maatregelen: handen ontsmetten, afstand houden, mondkapje op. Voor de rest is het ‘business as usual’. De werven zijn gewoon open en we voeren nog altijd inspecties uit. In normale tijden ben ik één dag per week op kantoor voor administratief werk. Nu doe ik dat van thuis uit.”

‘Wij zijn de ogen en oren van de ingenieur op het terrein’

Buiten zijn: het liefste wat ik doe
“Ik ben blij dat ik mijn werk zoals altijd kan uitvoeren. Buiten en op het terrein zijn, is het liefste wat ik doe. Gemiddeld doen we één tot vier bezoeken per dag. In coronatijden is het een pak rustiger op de weg. We zijn minder lang onderweg omdat er minder files zijn. Het sociaal contact mis ik wel. Virtuele teamvergaderingen lopen nu wel eens uit omdat je nog een babbeltje slaat met collega’s die je al lang niet meer gezien hebt. Ook het fysieke overleg met de ingenieurs mag voor mijn part snel terugkomen. Mondeling kan je dingen gemakkelijker toelichten dan op papier of via mail.”

 

Mathieu Willaert

is topograaf en doet opmetingen op het terrein.
Hij biedt ondersteuning aan de lopende werven, zoals aan de Boudewijnsluis in Antwerpen.
TOPOGRAAF BIJ MARITIEME TOEGANG

“Om projecten te realiseren, hebben ingenieurs terreininformatie nodig. Als landmeter houden we ons niet alleen bezig met nauwkeurig opmeten, we analyseren en verwerken de resultaten van onze opmetingen ook. Daarnaast volgen we afgewerkte projecten op”, vertelt Mathieu. “Deze job brengt me op veel verschillende plekken. De terreinomstandigheden zijn altijd anders. In een uitdagende omgeving tot de meest efficiënte meetmethode komen, daar hou ik van.”

Drukker vanaf januari
Mathieu: “Gemiddeld ben ik drie tot vier dagen per week op het terrein. In drukke periodes meer. Tijdens corona is het werk niet verminderd. Integendeel. In januari werd het opeens heel druk en dat is niet meer gestopt. Het enige verschil met vroeger is dat ik nu de administratieve verwerking thuis doe in plaats van op kantoor. Ik ben blij dat mijn werk gewoon doorloopt. Binnen zitten is echt niets voor mij. Meestal ben ik met mijn collega op pad. Het is veiliger om iemand in de buurt te hebben, want de plaatsen waar we meten zijn niet altijd zonder gevaar: water, onverwachtse putten in het lange gras, maar ook drijfzand. Mijn collega heeft bijvoorbeeld al eens in het drijfzand vastgezeten.”

Raar, zo'n leeg gebouw
“Af en toe spring ik nog eens binnen op kantoor om goeiedag te zeggen. Raar, zo’n bijna leeg gebouw! Het grote nadeel van zoveel thuiswerkers is dat veel communicatie via mail gebeurt. Omdat ik meestal buiten bezig ben, check ik mijn mails niet zo vaak. Dringende informatie geraakt daardoor niet altijd tijdig tot bij mij. Vroeger liepen we gewoon even langs bij een collega om snel iets te bespreken of een probleem op te lossen. Op vijf minuten was het issue van de baan. Nu loopt het iets minder efficiënt.”

‘Binnen zitten is niks voor mij'

Koffiemomenten en drones
“Ik hoop dus dat we snel weer naar ‘normaal’ evolueren. Ik kijk ook uit naar de koffiemomenten op het werk want dat zijn dé gelegenheden bij uitstek om op de hoogte te blijven van het reilen en zeilen op de afdeling. Voor de rest tel ik ook al af naar volgende zomer. Dan starten de werken aan de Royerssluis en de kans bestaat dat ik dan met drones mag opmeten. Weer een uitdaging erbij.

 

Sofie Dooms en Eveline Lamont

Sofie is hoofdtechnicus en voert geotechnische laboratoriumproeven uit. Eveline is ingenieur en coördineert mee de werking in het labo.
LABOMEDEWERKERS BIJ GEOTECHNIEK

Sofie: “Ik voer o.a. fysische en mechanische proeven uit op grondstalen in ons labo. De resultaten gaan naar de studieingenieurs, die er verder mee aan de slag gaan. Op basis van onze analyses kunnen zij bijvoorbeeld stabiliteitsonderzoek doen.”
Eveline: “Bij defecten aan apparatuur in het labo, bij ombouw van installaties en bij onverwachte vaststellingen ben ik een van de aanspreekpunten. Daarnaast werk ik mee aan de implementatie van innovatieve technieken zoals triaxiaalproeven. Die hebben als voordeel dat we het hele verloop van proeven volledig ter plaatse kunnen uitvoeren en ook extra parameters kunnen registreren en automatiseren.”

Samen tegen corona
Sofie: “De voorbije maanden gingen de proeven in het labo gewoon door. Via Teams organiseerden we een brainstorm over hoe we dat coronaveilig konden organiseren.”
Eveline: “Iedereen kon ideeën inbrengen en bezorgdheden uiten. Zo werd het iets van ons allemaal. Per sectie hebben we een logistieke verantwoordelijke aangesteld die opvolgt of alles aanwezig is om veilig te werken, zoals voldoende handgel.”
Sofie: “Alleen tijdens de eerste weken van de eerste lockdown in het voorjaar hebben we een beurtsysteem gehanteerd om naar het laboratorium te komen. Daar zijn we ondertussen al enige tijd van afgestapt. Alle collega’s zijn samen aan de slag in het labo.”

‘Nooit onveilig gevoeld'

Verlaten bureaus
Sofie: “Ik heb me de voorbije periode in het labo nooit onveilig gevoeld. Er is voldoende afstand tussen de collega’s en we hebben goede maatregelen ingevoerd. De sfeer is wel helemaal anders. Zo stil! De bureaus van de ingenieurs en de collega’s die administratief werk verrichten zijn verlaten.”
Eveline: “Toch werk ik liever hier dan van thuis uit. De afleiding is minder groot dan thuis waar kleine kindjes constant om je aandacht vragen.”

Geo Universalis
Sofie: “Wat ik mis? De interactie met de collega’s. Als er iets te vieren viel, hielden we een drink. Dat kan helaas niet meer. Ook onze studiedag is al twee keer uitgesteld.”
Eveline: “We blijven wel met elkaar in contact en lachen nog altijd veel samen. Zo organiseerden we de ‘Geo Universalis’. Enkele collega’s van bij GEO, maar ook Filip Boelaert, werden opgeroepen om thuis een opdracht uit te voeren en die te filmen. Daarna hebben we alle filmpjes gemonteerd tot verschillende quizvragen. De collega’s kregen 1 dag de tijd om die te beantwoorden. Op 3 september was er ten slotte de online presentatie. We houden de schwung er dus in!