Denk mee over de mobiliteit van morgen

in
MOW Mag

Ons departement werkt aan een mobiliteitsvisie op lange termijn. Ook naar jouw ideeën over de toekomst van mobiliteit kijken we uit! Surf naar mobiliteitsvisie2040.vlaanderen.be,laat je inspireren door de 4 toekomstscenario’s en dien jouw idee in.

Toekomstscenario’s
De 4 scenario’s zijn geen wensbeelden, maar mogelijke toekomsten die ons helpen na te denken over wat er op ons afkomt. Bij de opmaak werden verschillende partijen bevraagd, zoals overheidsinstellingen, (academische) experten en het middenveld.

DIGI-KOSMOS
We leven vooral in een virtuele wereld. We verplaatsen ons enkel als dat noodzakelijk is. Onze virtuele cocon is ons leven, van inspanning tot ontspanning.

FLEXI-MAXI
We gaan en staan waar, wanneer en hoe we willen. Dat is mogelijk omdat enkele grote spelers samenwerken. We kiezen voor onze vrijheid: alles moet fysiek bereikbaar zijn.

BEWUST-LOKAAL
De effecten van klimaatverandering hebben ons hyperbewust gemaakt van de gevolgen van ons gedrag. We blijven vaker binnen onze eigen omgeving en we bouwen ons leven dichter bij huis.

OPTI-CONNECT
We verplaatsen ons vaak en ver. Dat kan dankzij een verbonden netwerk van land-, water- en luchtverkeer. We zijn ons bewust van de impact van onze verplaatsingen op onze omgeving en de planeet.

Lode Courtois
Projectmedewerker Vlaamse mobiliteitsvisie 2040
“De beslissingen die we vandaag nemen, bepalen hoe we ons morgen kunnen voortbewegen. Keuzes maken is uitdagend. Al was het maar omdat mobiliteit, maatschappij en milieu communicerende vaten zijn. Of het nu de expert is of de ervaringsdeskundige. Of het nu om kansengroepen gaat of om technologische hoogvliegers. We zitten misschien niet allemaal op dezelfde plek, maar wél in hetzelfde schuitje. Onze mobiliteitstoekomst ligt nog niet vast. Die tekenen wij samen uit. Dus laat je stem horen!”