Collega Koen helpt bij redding van vrouw en kind uit brandende woning

in
MOW Mag

Koen Goeminne is beleidsmedewerker op de Stafdienst. In zijn vrije tijd geeft hij het beste van zichzelf als brandweerman in Brugge. Op 13 februari bevrijdde hij samen met zijn team een vrouw en kind uit een brandende woning.

Geen rookmelder

“Op 13 februari kregen we ’s nachts een oproep voor een woningbrand. Het zoontje was wakker geworden door de rook en kon tijdig zijn moeder wekken, waarna ze onze diensten alarmeerde. Gelukkig waren we snel ter plaatse. Met een ladder naar de eerste verdieping konden we moeder en kind redden. Terwijl de collega’s-ambulanciers de eerste zorgen toedienden, slaagden we erin het vuur te blussen. Dit gezin heeft enorm veel geluk gehad. Er was geen rookmelder in het gebouw. Als het jongetje niet tijdig wakker was geworden, had het heel anders kunnen afl open.”


Alles op alles

“Sinds 2012 ben ik vrijwilliger bij de brandweer. Ik kan geen zinvollere tijdsbesteding voor mezelf bedenken! Het is een zeer afwisselende job, vol met uitdaging. Telkens kom je nieuwe situaties tegen die een aparte aanpak vragen. We moeten onze kennis voortdurend bijwerken en fysiek fit blijven. Het werken in team spreekt me ook enorm aan. Of het nu gaat om branden blussen, wespenverdelgen, helpen bij een storm, mensen of dieren in nood redden … je zet steeds alles op alles om een situatie tot een goed einde te brengen. Het gevoel het verschil te kunnen maken, daar doe je het voor.”


Het onverwachte verwachten

“Met loeiende sirenes uitrukken naar een incident is een magisch gevoel. Terwijl je controleert of je al je materiaal meehebt, speelt er zich een vertraagde film in je hoofd af over de dingen die je moet doen. Het hoofd koel houden, is essentieel. Je komt terecht in chaos. Gelukkig zijn we getraind om te doen wat moet gebeuren en het onverwachte te verwachten.”


Twee werelden. Of niet?

“Mijn job bij MOW en mijn werk als brandweerman, dat zijn gescheiden werelden. Beide staan ver van elkaar af, en net dat vind ik er leuk aan. Tegelijkertijd zijn teamwork en presteren onder druk zowel bij MOW als bij de brandweer belangrijk. Je hebt ook een zekere vindingrijkheid en creativiteit nodig om met diverse situaties om te gaan. Gepast reageren bij onvoorziene moeilijkheden, actoren die een andere positie innemen, omstandigheden die veranderen …”

 

IDKIT

Koen Goeminne
Sinds 2015 bij MOW
Beleidsmedewerker op de Stafdienst
Werkt mee aan de bouw van een digitaal platform voor onteigeningen
Sinds 2012 vrijwilliger bij de brandweer in Brugge
Brandweer - Zone 1 kreeg in 2019 44.089 oproepen voor noodsituaties.